Mill Woods Library, Seniors’ + Multicultural Facility

  • Location

    Edmonton, AB

The Mill Woods Library replaced a facility that had been experiencing large and steady increases in demand, rapidly becoming the second most visited Edmonton Public Library branch. The inclusive, inviting, and flexible facility is designed to meet the area’s present and future needs, through the creation of an important civic hub it had previously lacked. The design supports a more compact, walkable, and transit-oriented and pedestrian-friendly communities.

The facility more than doubles the library’s size and provides a new seniors’ and community activity facility. It invites the outside in by revealing the library functions through a sculptural interior space with the support spaces hidden within the building’s ‘solid’ portions.

This project is a joint venture between HCMA Architecture + Design and DUB Architects.

Community Impact

Design Process